5. 1. 2012.

Hormonska terapija: da ili ne?

Određene godine stižu, a sa njima i menopauza - za neke više problematična, a za neke manje. Neki od problema mogu biti rešeni hormonskom terapijom, a neki ne mogu. Kao što (verovatno) znate, hormonska terapija nije bez svojih rizika: može povećati rizik od karcinoma dojke ili grlića materice, a može izazvati i blage sporedne efekte, kao što su manji porast telesne težine, glavobolja, bolovi u grudima...
Kako se uopšte sprovodi hormonska terapija? Ukoliko je materica operativno odstranjena, koriste se estrogeni. Ukoliko nije, koristi se kombinovana terapija, dakle, estrogeni i progesteron. Terapija traje deset dana mesečno da bi se sprečile patološke promene na sluzokoži materice. Ukoliko je žena mlađa od 50 godina, koristi se kombinovana ciklična terapija, koja uglavnom uslovljava redovna krvarenja iz materice.
Ukoliko u porodičnoj anamnezi postoje problemi (recimo, majka je imala karcinom grlića materice), i dalje sme da se sprovodi hormonska terapija, samo uz povećanu dozu opreza i češće kontrole. Uobičajene kontrole (ukoliko nije bilo problema u porodici) su jednom godišnje; ako je problema bilo, na kontrole bi trebalo ići na šest meseci.
Jedan od najčešćih razloga za hormonsku terapiju je osteoporoza, gde se, uz dodatno lečenje (lekovi i fizikalna terapija, to jest vežbe, specifični za ovo oboljenje), ovakva vrsta terapije pokazuje dosta dobro.
Kako znati da li će hormonska terapija pomoći baš vama? Odgovor se ne može dati napamet; jedini način da to ustanovite jeste da porazgovarate sa svojim ginekologom. Mnoge žene se plaše hormonske terapije zbog povećanog rizika od estrogen zavisnog karcinoma; rizik postoji, ali zato su tu češće kontrole, a u zavisnosti od toga šta lečite ovom terapijom, život vam uz nju može biti duži nego bez nje.
Ima onih koji smatraju da je ovakva vrsta terapije neprirodna, kao i odlaganje starosti koje ona obično donosi, te da bi stvari trebalo pustiti da se odvijaju svojim tokom. Ovakvo gledanje na stvari je pomalo zastarelo; nije prirodno ni to što pijemo kravlje mleko (koja još životinja, kad poraste, pije mleko, i to još mleko druge vrste?), to što uopšte nosimo odeću, kao ni većina stvari koje radimo u životu - hormonska terapija je samo još jedan detalj, i to detalj koji nam umnogome može olakšati i poboljšati život.
Dakle, hormonska terapija: nakon savetovanja sa ginekologom i njegovog odobrenja, naravno, zašto da ne?

Нема коментара:

Постави коментар