5. 1. 2012.

Menopauza - lepo poglavlje u životu žene

Menopauza, klimakterijum i perimenopauza - termini su koje mnoge žene i muškarci u negativnom kontekstu pripisuju ženama od 40 godina starosti.
Veliki broj žena plaši se dolaska ovog perioda, ili se i stidi tih godina. Pojedini muškarci, neopravdano, sa podozrenjem ili potcenjivanjem gledaju na žene u ovom dobu.
Nažalost, žene svojim stavom i ponašanjem same doprinose negativnom stavu prema perimenopauzi, klimakterijumu i menopauzi. Ne treba se "zakopati" u svoje godine i kukati, jer se tako negativno utiče i na sebe i ostale.
Perimenopauza je po definiciji period vremenski ograničen na godinu dana od poslednje redovne menstruacije.
Klimakterijum je period koji obuhata 5 godina pre i nakon menopauze. Tih desetak godina života uslovljeno je promenom ravnoteže hormona (estrogena).
Svojim ličnim stavom, uz pomoć neposredne okoline, žena menopauzu može učiniti lepšom, podnošljivijom i prijatnijom. Veoma je važno gledati na stvari pozitivno i sa puno optimizma.


Period između 40 i 60 godina starosti žene mogu iskoristiti na mnogo lepih načina.
Ženi u menopauzi najvažnije je pozitivno razmišljanje, da se organizuje i stvori slobodno vreme za sebe. Ako vreme lepo organizuje i lepo provodi, biće joj lakše. Treba naći vreme za čitanje "ženskih časopisa", za čitanje lepih knjiga i druge stvari koje želi, a za koje u mladosti nije bilo vremena.
Došlo je vreme da suprugu posvetite više pažnje. Treba zajedno da odete na letovanje ili u banju, da šetate zajedno, da se družite... Menopauza nikako ne znači da je sa seksom završeno. U zrelijem dobu supružnici mogu mnogo bolje uživati u seksu. Seks u ovim godinama treba da bude odraz ljubavi i uživanja, a ne "izvršavanje obaveza".
Ukoliko imate decu ili unučiće, pravo je vreme da im psvetite pažnju i da se družite sa njima. Osećaćete se mlađe i videćete da ste nekome potrebni i da u tome možete uživati. Prošetajte sa decom (unučićima), pogledajte zajedno neku emisiju na televiziji ili izađite u pozorište... Ukoliko mnogo vremena provodite u kući, potrebno je da se "aktivirate" kroz svakodnevne šetnje ili češće rekreacije (aerobik, fitnes, bazen, izleti...)
Ukoliko vas deca opterećuju svojim problemima, treba im pomoći, ali ih treba i pustiti da preuzmu odgovornost za svoj život u svoje ruke i da vas ostave da "živite", jer ne možete umesto njih raditi celog života.
Slobodno vreme treba iskoristiti za neobavezno druženje sa rođacima, komšijama ili prijateljima. U druženju treba uživati. Možete se učlaniti u penzionersko društvo, planinarsko društvo ili neku drugu organizaciju koja organizuje druženja, šetnje i izlete.
Stručnjaci preporučuju redovne lekarske kontrole i posete ginekologu. Uz nadzor lekara, pravilnu i redovnu upotrebu propisanih lekova, sprečava se nastanak mnogih bolesti. Poznato je da se bolesti uočene u ranijoj fazi mnogo lakše i efikasnije leče. Većina žena se bez problema nosi sa menopauzom, a savremena medicina nudi mnogobrojna rešenja, ako treba i hormonske preparate.
Depresija, nervoza i razdražljivos mogu se prevazići aktivnim životom i fizičkim aktivnostima. Ukoliko su ovi problemi jako izraženi, povremenim uzimanjem lekova (uz konsultacije lekara) mnogo se lakše prevazilaze.
Odmaranje, raniji odlazak na počinak i dovoljan broj sati spavanja poboljšavaju kvalitet sna i smanjuju iscrpljenost.
Problemi sa kostima i kožom mogu se sprečiti kvalitetnom ishranom (voće, povrće, koštunjavo voće, nemasni mlečni proizvodi, riba...) ili multivitaminskim preparatima. Kožu pored toga treba negovati redovnim kupanjem, umivanjem i korišćenjem hidrantnih krema.
Kvalitetnom ishranom kilaža se može održavati na željenom nivou, a da se organizmu obezbede potrebni vitamini, minerali i proteini. Stručnjaci preporučuju: riblje meso, integralne žitarice, koštunjave plodove, voće, povrće i biljne masnoće. Treba praktikovati više lakih obroka u toku dana i dosta tečnost (voda, čaj, nezaslađeni sokovi…).
Za bolje zdravlje u "zrelim godinama" ženama se savetuje da izbegavaju ili smanje: pušenje, alkohol, kofein, masnu hranu, slanu hranu, koncentrovane slatkiše...
Odevanje i šminkanje ne treba zapostaviti, jer se urednim izgledom održava samopouzdanje i ostavlja pozitivan utisak na neposrednu okolinu.
Veoma važna stvar je stav najbližih članova porodice prema ženi. Porodica treba da ima razumevanje za ženu u ovom periodu života i da joj pruži podršku. Samo razumevanjem, podrškom i međusobnom ljubavlju mogu se prevazići problemi, a od toga će svi u porodici imati koristi.
Život žene sa menopauzom ne prestaje, već se optimizmom, pozitivnim razmišljanjem i pravilnim ponašanjem može i produžiti i ulepšati.

1 коментар:

  1. Pozdrav, zanima me može li kod žena doći do prijevremene menopauze, znači prije 40 godine te može li onda doći do zdravstvenih problema

    ОдговориИзбриши